Terug naar hoofdmenu | Categorie: Actueel

Geslaagde havenvisdag aan de binnenhaven

17 december 2019

Zaterdag 14 December organiseerde Sportvisserij Oost-Nederland samen met HSV Het Zwartewater Genemuiden voor het eerst een havenvisdag voor jeugd van 8 tot 20 jaar in de binnenhaven van Genemuiden. De wintertijd is dé periode om actief en zeer succesvol met de vaste stok te vissen op witvis in havens. En dat hebben we geweten! Beginner of ervaren wedstrijdvisser, alle deelnemers wisten vis te vangen.

Voor dit laatste jeugdevenement van 2019 hadden we zowel jonge wedstrijdvissers als beginnende vissers uitgenodigd. Bijna 40 deelnemers hadden zich opgegeven, een prachtige opkomst! Om iedereen kans te geven op een plek bij de top 3, was het deelnemersveld verdeeld in deze twee categorieën.

Gezellige start

Nog voor de ochtendschemer waren de organisatoren en de eerste vrijwilligers al aanwezig om het parcours op te bouwen en de federatietent in te richten. Wie zin had in koffie kon terecht bij de schipper van “De Vijf Gebroeders”, even verderop langs de kade. De sfeer was gezellig en in tegenstelling tot de zeer slechte weersvoorspelling, leek het weer gelukkig erg mee te vallen.

Ondanks die ene regenbui werd het een dag met een gouden randje…

Wedstrijdvissers vissen individueel en met eigen materiaal

Na het welkomstwoord door de voorzitter van HSV Het Zwartewater begon om 9.00 uur de loting voor de wedstrijdvissers. Bepakt met eigen hengelmaterialen en indien gewenst voer en aas van Sportvisserij Oost-Nederland installeerden zij zich op hun visstek. De wedstrijdvissers moesten geheel zelfstandig kunnen vissen. Voor hen gold tijdens dit evenement de individuele prestatie. Uiteraard werd deze groep wel begeleid door vrijwilligers met wedstrijdervaring, die handige tips gaven. De hevige regenbui met een flinke stoot wind kon de pret niet drukken. Wedstrijdvissers zijn nou eenmaal wel wat gewend, dus de enige fikse bui van deze dag werd getrotseerd en vastberaden werden de stekken uitgepeild.

Loting van de steknummers

Koppels vissen met tips en trucs van begeleiders

Direct na aanvang van de wedstrijd om 10.00 uur werd de volgende groep beginnende vissers verwelkomd bij de federatietent. De meesten hadden hun eigen hengel meegenomen en een enkeling leende er een van ons. Voor iedereen was er hetzelfde aas en voer beschikbaar. Per koppel lootten zij een visstek en een half uurtje later begon voor hen de wedstrijd. Gezamenlijk moesten zij hun best gaan doen om zoveel mogelijk vissen in de leefnetten te krijgen. Per koppel was een ervaren viscoach of vismeester beschikbaar, die de jonge vissers zo goed mogelijk hielp met aanwijzingen en tips. Ook hielpen zij de kinderen met scheppen van vissen en zonodig vlot onthaken van de vissen.

Opperste concentratie!  Een mooie wintervoorn  Voorzichtig onthaken

Prima visdag met veel vangsten!

In de luwte van de binnenhaven werd het uiteindelijk een prima visdag! Waar je ook keek, keer op keer werd er wel ergens een visje gevangen. Na weging bleek dat in totaal maar liefst ruim 88 kilo vis was gevangen, voornamelijk baars en voorn. De beginnende vissers deden niet eens zoveel onder voor de wedstrijdvissers. Met de tips van hun begeleiders wisten de beginners ruim 41 kg vis te vangen tegenover 47 kilo door de wedstrijdvissers, een mooie prestatie!

Het spannende weegmoment!

Opwarmen bij de IJsbaanvereniging

Om 12.30 uur klonk voor beide categorieën vissers het eindsignaal en ruimde iedereen de spullen weer op om naar de nabijgelegen IJsbaanvereniging te gaan. In de gezellige kantine konden zowel de deelnemers als de 22 vrijwilligers lekker opwarmen met een kom soep en een broodje knakworst.

Lekker opwarmen met soep en een broodje knakworst

Dankwoord aan de vrijwilligers en de uitslag

Met gloeiende wangen en druk napratend over hun vangsten vergaapten de kinderen zich aan de opgestelde prijzentafel. Als eerste werden alle vrijwilligers hartelijk bedankt voor hun tomeloze inzet. Zonder deze mensen kunnen we niet. Na een luid applaus gingen we over tot de uitslag.

Voor de drie beste vissers c.q. koppels waren er geldprijzen, zodat zij zelf iets moois kunnen kopen. De andere vissers gingen natuurlijk niet met lege handen naar huis. Zij mochten allemaal iets van de prijzentafel uitzoeken. Daarnaast kreeg elke deelnemer nog een goed gevulde goodiebag mee naar huis.

Categorie wedstrijdvissers
1e – Joey Aanstoot met 7.630 gram vis
2e – Sijmon Beens met 6.350 gram vis
3e – Dick Beens met 5.200 gram vis

Categorie beginnende vissers
1e – Ruben Spek / Korstiaan Spek met 7.170 gram vis
2e – Cornel Eikelenboom / Marc Goudswaard met 5.800 gram vis
3e – Lois Rouw / Wietse Toorneman met 5.310 gram vis

Bekijk hier de volledige uitslag

 De drie winnende koppels op het erepodium En de drie beste wedstrijdvissers

Foto’s en video

Tijdens de Havenvisdag is een mooie serie foto’s en een drone-video gemaakt door Benny Breman van Breman.net. De beelden zijn te bekijken op de website van Breman.net

HSV Genemuiden

Hengelsportvereniging Het Zwarte Water